Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Doktor odgovarja (64)

nov 07

Pozdravljeni!

Stara sem 29 let in mislim, da imam suho in občutljivo kožo in imam v zvezi s tem nekaj vprašanj. Ali suha koža pomeni, da jo moram vlažiti ali mastiti?

Je dovolj, da prilagojeno kozmetiko uporabljam le poleti, ko je bolj vroče, in pozimi, ko je bolj mraz? Moram mazati le izpostavljene dele telesa in kako pogosto?

Darinka, Novo mesto

 

ODGOVOR:

Spoštovana gospa Darinka!

Suha koža je težava, s katero se srečuje veliko ljudi. Vzroki za pojav suhe kože so različni, najpogostejši vzrok je staranje, zelo pogosti vzroki so tudi vsakodnevna uporaba mil, prepogosto umivanje in tuširanje ter kopeli, uporaba neprimernih pripravkov za kožo, predvsem takih, ki vsebujejo alkohol, pa tudi prekomerno izpostavljanje soncu in (predvsem pozimi) suh zrak. Kožo, še posebej pa suho in občutljivo, je treba primerno negovati vsak dan, skozi vse leto. Pomembno je, kakšna sredstva izberemo, saj z neprimernimi lahko naredimo več škode kot koristi.

Pogosto tuširanje in kopeli niso priporočljive, saj topla voda izsuši kožo, najboljše za kožo je tuširanje z mlačno vodo. Po tuširanju je treba uporabiti negovalno mazilo ali kremo, po možnosti v roku nekaj minut (treh) po vsakem tuširanju. Koža na splošno potrebuje maščobo in vlago. Izbrati je treba dobro, kakovostno mazilo, ki vsebuje ureo, glicerin, sorbitol, natrijev hialurinat – te snovi vežejo vodo in vlažijo kožo.

Kako mastna oziroma vlažilna krema je potrebna za vašo kožo, morate presoditi sami ali pa za nasvet povprašati dermatologa, ki bo po pregledu kože lahko dal natančno oceno stanja kože. V vsakem primeru pa je pomembno izbrati kremo in druga negovalna sredstva, ki vsebujejo čim manj kemikalij, parfumov, alkoholov …, saj ti škodujejo ne le koži, marveč imajo dokazano tudi druge dolgoročno škodljive učinke na zdravje.

Naj vas dišeča krema v svetleči embalaži z visoko ceno ne zavede. Nenazadnje se koža hidrira tudi od znotraj, piti moramo zadostne količine tekočine, najbolje vode.

 

Vse dobro!


Vprašanja nam lahko pošljete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prebrano 936 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112