Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zakaj nastane sladkorna bolezen

nov 10

Poznamo več tipov sladkorne bolezni. Skupna lastnost vsem je, da se nivo krvnega sladkorja dvigne nad normalo, razlogi za to pa so različni.

Najpogostejša je sladkorna bolezen tipa 2, ima jo približno 90 odstotkov bolnikov, navadno obolevajo starejši bolniki, lahko pa se pojavi kadarkoli. Visok sladkor se pojavi zaradi bolezenskih procesov na dveh nivojih: zmanjša se delovanje trebušne slinavke, ki izdela premajhno količino insulina, po drugi strani pa se telesna tkiva, še posebno jetra, mišičje in maščevje, slabo odzovejo na delovanje insulina.

sladkorna 1 dr07

Sladkorna bolezen tipa 2

Osnovni razlog za to bolezen je prirojena hitrost propadanja tistih celic trebušne slinavke, ki izdelujejo insulin. Na ta razlog še ne znamo vplivati, vplivamo pa lahko na to, kako zgodaj v življenju se sladkorna bolezen tipa 2 pojavi. Nižja kot je telesna teža, dlje bo sicer že okrnjeno delovanje trebušne slinavke še zadoščalo za vzdrževanje primernega nivoja krvnega sladkorja. Večja kot je telesna teža, prej se bo sladkorna bolezen izrazila. V tem se kaže tudi osnovni vzrok, da lahko zdaj sladkorno bolezen tipa 2 zaznamo tudi že pri otrocih in mladostnikih.

Značilnost te bolezni je, da krvni sladkor narašča počasi, z leti, kar posamezniku ne povzroča težav, zato lahko dolgo ostane prikrita. Ob tem skritem poteku pa visok krvni sladkor že škoduje telesu, zato je dobro, če sladkorno bolezen tipa 2 odkrijemo čim prej po nastanku. Zanesljivo odkrivamo sladkorno bolezen z določanjem nivoja krvnega sladkorja, vendar v standardiziranem laboratoriju in v venski krvi.

Težave v zvezi z visokim nivojem krvnega sladkorja se pojavijo šele takrat, kadar je nivo krvnega sladkorja preko 10 mmol/l in sicer se pojavi žeja, pogosto uriniranje, nehotena izguba telesne teže in sčasoma tudi utrujenost.

Slovenski preventivni program

sladkorna 2 dr07V Sloveniji že od leta 2002 teče preventivni program, na katerega se vsakih pet let sistematično vabi vse ljudi, ki imajo opredeljenega svojega splošnega oziroma družinskega zdravnika, in sicer v referenčni ambulanti družinske medicine od 30. leta starosti dalje, v preostalih ambulantah splošne oziroma družinske medicine pa je ta starostna meja nekoliko višja.

Ob preventivnem pregledu določijo dejavnike tveganja za sladkorno bolezen (telesna teža, prehranjevanje, gibanje) ter diagnosticirajo tako sladkorno bolezen tipa 2 kot tudi mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo, ki sta nekakšni predstopnji sladkorne bolezni. Na podlagi rezultatov pregleda ponudijo ustrezne programe za spodbujanje gibanja, skrbi za telesno težo in primerno prehranjevanje, ki potekajo v vsakem zdravstvenem domu. Če se ob pregledu ugotovi sladkorna bolezen, se takoj začneta zdravljenje in celotna oskrba sladkorne bolezni.

S takojšnjim in učinkovitim zdravljenjem ne samo povišanega krvnega sladkorja, ampak tudi povišanih krvnih maščob (holesterola) in krvnega tlaka, ki sta stanji, ki jo pogosto spremljata, lahko z leti tveganje za kronične zaplete sladkorne bolezni zmanjšamo za polovico.

Zdravljenje tega tipa sladkorne bolezni se stopnjuje. Včasih za neko obdobje zadošča zdrav način prehranjevanja in gibanja, prej ali slej pa je treba dodati zdravila. Uporabljamo zdravila različnih razredov, vrsto in odmerke pa stopnjujemo v skladu s hitrostjo propadanja trebušne slinavke.

Sladkorna bolezen tipa 1

Sladkorna bolezen tipa 1, ki je mnogo redkejša, nastane hitreje. Trebušna slinavka »propade« v nekaj dneh, največ nekaj tednih. Krvni sladkor se naglo poviša, kar povzroči tipične težave, ki bolnika privedejo k zdravniku. Potrebno je takojšnje zdravljenje z insulinom, saj je ta hormon ključen za normalno delovanje velike večine telesnih tkiv.

Zdravljenje z isnulinom poteka do konca življenja. Bolnik se mora naučiti razumeti potrebe svojega telesa po insulinu in si samostojno odmerjati primerne odmerke insulina, ki mora biti prave vrste. Večina bolnikov še vedno oboli v otroštvu in mladostništvu, zato je v zdravljenje in oskrbo vključena celotna družina. V Sloveniji jim je v pomoč veliko sodobnih medicinskih pripomočkov, kot so na primer insulinske črpalke in sistemi za stalno merjenje krvnega sladkorja v medceličnini.

Sladkorna bolezen in nosečnost

sladkorna 3 dr07Sladkorna bolezen se lahko pojavi tudi v nosečnosti. Ker je normalen nivo krvnega sladkorja potreben za normalen razvoj otroka, vsem nosečnicam v Sloveniji določimo krvni sladkor na tešče. Če je potrebno, opravimo tudi tako imenovani oralni glukozni tolerančni test, ki obsega določanje glukoze po pitju tekočine z natančno določeno vsebnostjo glukoze. Izjemno pomembno je obdobje zgodnje nosečnosti, ko se v bitjecu razvijajo organi, zato pravočasno, zgodnje testiranje zelo pomembno. Nivo krvnega sladkorja nato skrbno spremljamo. Kadar je poleg zdrave prehrane potrebno še zdravljenje, uporabljamo isnulin, saj gre za telesu lastno snov.

Če sladkorna bolezen mine po koncu nosečnosti oziroma dojenja, je šlo za tako imenovano nosečnostno sladkorno bolezen. Glede na kratkotrajnost povišanih vrednosti krvnega sladkorja ta pri mami ne povzroča kroničnih zapletov. Pomembno je vedeti, da nosečnostna sladkorna bolezen pomeni visoko tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 v naslednjih desetletjih. Otrok pa ima večje tveganje za pojav debelosti in sladkorne bolezni tipa 2.

Redko pa se pojavljajo drugi tipi sladkorne bolezni, ki so povezani z boleznimi trebušne slinavke. Povzročijo jih lahko nekatera zdravila, zelo redki pa so tudi gensko povzročeni tipi sladkorne bolezni. Zdravljenje teh tipov sladkorne bolezni prilagajamo klinični sliki in vzroku.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112