Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Sladkorna bolezen – prekrvavitev, okvare živčevja...

nov 10

Kadar na stopalih zaznamo slabe tipne pulze ali jih ne tipamo, opravimo meritev gleženjskega indeksa, ki pokaže, ali je prisotna motnja prekrvitve stopal na nivoju večjih žil.

V tem primeru je pogosto potrebna nadaljnja diagnostika, s katero presodimo, ali je stanje okvar na žilah takšno, da zahteva skozižilni poseg za razširitev zoženih žil ali morda obvodno žilno operacijo. Ob zožitvah žil dovodnic za spodnje ude (velja tudi za zožitve žil, ki vodijo v možgane, in tiste, ki prehranjujejo srčno mišico) je zaradi ugodnih učinkov na strjevanje krvi nujno tudi zdravljenje z nizkim odmerkom acetilsalicilne kisline. Prekrvitev stopal je lahko motena tudi na nivoju drobnega žilja. To je trši diagnostični oreh, pa tudi uspešnih načinov  zdravljenja teh okvar je zelo malo oziroma ne pridejo v poštev pri vseh bolnikih.

Stopala in okvare živčevja

sladkorna 4 dr07

Na stopalih je lahko okvarjeno tudi oživčenje. Ker je normalno prevajanje občutij preko živcev za stopala moteno, lahko bolnik čuti mravljinčenje, pekočino, ali pa so stopala »gluha«. Okvarjeno oživčenje mišic povzroča njihovo nepravilno obliko, kar pripelje do deformacij prstov in stopala. Pridruži se slabo delovanje kožnih žlez znojnic in lojnic, koža postane suha in se lušči, nastajajo ragade. Koža postane debela, pojavijo se območja trde kože (otiščanci). Okrnjena je zaščitna občutljivost, kar pomeni, da bolnik ne čuti več dotika. Rane, ki so za zdravega človeka boleče, ne bolijo več, zato se jih niti ne zaveda. Zaščitno občutljivost preverjamo s standardiziranim dotikom s posebno nitko, s katero se dotikamo tipičnih mest na stopalu.

 

Če dotika bolnik ne čuti, obstaja velika verjetnost rane na stopalu. Tak bolnik potrebuje kakovostne informacije o pravilni skrbi za stopala, pri čemer je ključno, da jih redno pregleduje, saj ga na bolezenske spremembe bolečina ne bo opozorila. Redno potrebuje odstranjevanje trde kože, saj se pod njo lahko naredi rana. Oskrba rane stopala je dolgotrajna, celjenje lahko traja mesece in pogosto je potrebno dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki. Rano je treba redno previjati in sprotno odstranjevati trdo kožo, ki novonastali koži preprečuje, da bi rano prekrila.

Rana je odprto mesto za vstop bakterij v kri, zato lahko hitro povzroči zastrupitev krvi, tako imenovano sepso. Razširitev vnetja v tkiva ob rani, celo v kosti, pogosto vodi v amputacijo. V takšnem primeru je pravočasna amputacija s hitro rehabilitacijo dobra odločitev, saj se bolnik lahko tako prej ponovno aktivno vključi v življenjske dejavnosti.

Poleg tega se pri bolniku s sladkorno boleznijo lahko pojavijo še druge okvare oživčenja, na primer motnje v oživčenju srca, prebavil, sečil in spolnih organov. Spisek možnih zapletov je dolg in zastrašujoč, prinaša pa tudi dobre novice – na vsakem koraku obstaja rešitev. Dober odnos z zdravnikom in diplomirano medicinsko sestro, ki bolnika zdravita, sta pomembna za uspešno doseganje ciljev zdravljenja, ta odnos pa naj bo tudi vir zaupanja, spodbude in življenjske energije, če se pojavijo kronični zapleti. Poleg verodostojnih informacij je tak terapevtski odnos tudi vir razumevajoče človeške bližine.

Na kratko

Sladkorna bolezen je lahko neprijazna do bolnika in njegovih bližnjih. Zdravnik in medicinska sestra, ki jima bolnik zaupa, lahko težak nahrbtnik skrbi in bolezenskih težav pomagata nositi. Nekatere skrbi so lahko neutemeljene, zato se kaže odpreti in se posvetovati o zadevah, ki so za posameznika zares pomembne; tako bo kak kamen v nahrbtniku manj. V zvezi s pravilno in varno rabo zdravil ter pravilno uporabo medicinskih pripomočkov bolnika podpirajo lekarniški farmacevti, zagotovo pa blizu bolnikovega doma deluje tudi društvo bolnikov s sladkorno boleznijo. Njihovi kontaktni naslovi so na voljo na spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112