Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Covid-19 ne bo šel nikamor. Ostal bo. Mi pa tudi.

jun 07

Nas je veliko. Virusov še mnogo več … Z njimi nismo ravno najboljši prijatelji, moramo pa nekako sobivati. Včasih je močnejši eden, drugič drugi. Tale zadnji, na katerega so se usmerili žarometi v zadnjih mesecih, nam je še posebno zagrenil in spremenil življenja. Oziroma smo si jih, so nam jih …

tema meseca covid 69 1Verjamem, da vse dobronamerno in v najboljši veri, da se dela in da delamo najboljše za preživetje človeške rase. Ne bom se spuščala v analizo virusa, okuženost, prekuženost, načine prenosa, oceno ukrepov, odlokov, smotrnost zaščite in namen raziskav, pa koliko so bile stare fotografije, objavljene v medijih, pa kdo je bil koliko star pa koliko bolezni je imel … kdo ima profit in kdo se igra z nami in druge, že velikokrat predelane teme. O tem naj ima vsak svoje mnenje.

Kako bomo šli naprej? Tako, praktično. Vi in jaz, vsi. Ker življenje teče dalje … Prišlo bo poletje, ko bo obolelih zaradi narave virusov morda manj. Prišla bo jesen, prišla bo zima. Ko bo, spet zaradi narave virusov, obolelih več. Ne, nisem se zmotila – namenoma pišem v množini. Veliko virusov je med nami. In vsi se spreminjajo, sezonsko vračajo in povzročajo težave. In ljudje zaradi njih umirajo. Tudi zaradi covida-19.

Nikakor ne želim trditi, da je sars-cov-2 »le eden od«, premalo vem(o), prekratek čas se z njim ukvarjamo, da bi lahko osnovano trdila kar koli v tej smeri. Izhajam iz predpostavke, da je nevarnejši, da se prenaša hitreje in da ima lahko resnejše posledice. Kljub temu pa ne moremo mimo dejstva, da je »le« virus. Da je ena od bolezni in nevarnosti, ki nam pretijo. Mnogi ste dvignili obrv. Ponavljam – strinjam se, da je bilo treba določene ukrepe sprejeti in zajeziti širjenje. Zaščititi zdravstveni sistem pred prehitro preveliko obremenjenostjo, ki je ne bi zmogel. Pri tem smo bili, očitno, in hvalijo nas po svetu, uspešni.

Super. Naš način je bil za zajezitev očitno dober. Ampak – ali lahko tako nadaljujemo? Mislim, da ne. Kolateralna škoda, stranski učinki zdravila bi bili preveliki. Ne moremo si privoščiti, da bi šole ostale zaprte, šolanje na daljavo je milo rečeno nepošteno, ustvarja ogromne razlike in prepade med otroki, ki naj bi jih enake možnosti šolanja izenačevale. Ljudem se ne more krajšati pravic do svobode gibanja in socialnih stikov, ne direktno, še slabše pa na način ustrahovanja (»če se boste družili z otroki in vnuki, boste zboleli«). To bo imelo posledice na mentalnem zdravju, posledično bo več tudi drugih bolezni (s predpostavko, da bo zdravstveni sistem začel spet delovati, kot bi moral) … Za delo sposobni ljudje so in bodo pahnjeni na rob revščine, ljudje bodo lačni in zeblo jih bo. Ja, morda je slika preveč črna, ampak žal najbrž ni daleč od resnice.

tema meseca covid 69 2Na drugi strani pa si ne moremo privoščiti niti tveganja, da se uresniči črn scenarij – saj veste, kaj je to, a ne? Apokalipsa, ne bo več, kot je bilo … Se strinjam, treba je poskrbeti za čim večjo varnost. Kot bi morali tako ali tako vsako zimo, ko se razmahnejo respiratorni virusi in ko gripa kosi po domovih za ostarele in zdesetka učence v šolah. Morda pa nam bo ta novi prišlek pokazal pot, kako se bomo zaščitili tudi pred drugimi nalezljivimi boleznimi. Da si bomo dosledno umivali roke, da bomo kihali in kašljali v rokav, da bomo redno uživali dovolj zdrave hrane, vitamina D, se gibali in zdravo živeli. Da bomo ostali doma, če bomo zboleli. Zaščititi bomo morali ranljive skupine.

Življenje pa mora iti naprej. Tako, ki ga je vredno živeti. Sicer ima vse skupaj bolj malo smisla.

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112