Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vitamini in minerali – učinkovita preventiva

jun 07

Pandemija covida-19 ima lahko hude posledice z visoko smrtnostjo obolelih in grozečim kolapsom zdravstvenega sistema ter različne dolgoročne posledice. V boju zoper covid-19 je zelo učinkovita zlasti preventiva.

tema meseca covid 69 3Za zmanjšanje ogrožanja zdravja bolnikov z visokim tveganjem bi bilo glede na pretekle in sedanje študije smiselno pomisliti na dodajanje mikroelementov vitaminov in mineralov. Osrednjo vlogo pri tem ima zlasti vitamin D, prav tako vitamin C, cink, selen in drugi.

Vitamin D

Pomemben v maščobi topen vitamin, ki vpliva na več kot 100 življenjsko pomembnih funkcij, veliko vlogo ima tudi pri imunskih mehanizmih in zaščiti telesa pred okužbo. Glede na študije je znano, da dokazano znižuje tveganje za okužbe dihal in pridobljene bolnišnične okužbe. Vitamin D2 je v hrani, s pomočjo UV-žarkov sonca pa se spremeni v D3, ki predstavlja obliko, ki jo telo lahko uporabi. Pomanjkanje vitamina D3 je pogosto v višjih starostnih skupinah, pri kadilcih, tistih s prekomerno telesno težo, pri kroničnih bolnikih, kot so sladkorni bolniki, bolnikih s povišanim krvnim tlakom, številnih bolnikih z različnimi boleznimi prebavil, kot so celiakija, kronična vnetna črevesna bolezen, jetrna ciroza in drugi.

Vse te skupine, ki pogosto trpijo pomanjkanje vitamina D, večinoma sovpadajo z visoko tveganimi skupinami za višjo smrtnost pri covid-19. Ali je nenavadno, da se večina virusnih epidemij zgodi v zimskih in spomladanskih mesecih in ne v poletnih, s soncem bogatih mesecih? V zimskem in zgodnjem spomladanskem času ima večina prebivalcev Evrope prenizko serumsko raven vitamina D3. Znano je, da vitamin D lahko zniža tveganje za virusno epidemijo in celo pandemijo.

Že v letih 1918–1919 so ugotavljali pozitiven učinek sonca pri obravnavi bolnikov s Špansko gripo (H1N1). Ugoden učinek je bil opisan tudi ob kasnejših epidemijah, zlasti v obdobjih epidemije gripe. Zato je treba vitamin D3 zlasti v obdobju epidemičnih ali pandemičnih okužb nadomeščati, zlasti pri bolnikih z visokim tveganjem. Posebno so ogroženi oskrbovanci domov starejših občanov (DSO), dokazano pa je tudi hudo pomanjkanje pri zdravstvenih delavcih (delo v zaprtih prostorih).

Vitamin D znižuje tveganje za akutno okužbo dihal na tri načine: ohranja tesne stike med celicami; spodbudi bele krvničke makrofage pri odstranjevanju virusov z ovojnico (takšen je tudi virus sars-cov-2) s tvorbo dveh bistvenih molekul – katelicidina in defenzina; znižuje tvorbo vnetnih snovi, s čimer znižuje tveganje za pljučnico, prav tako pa preprečuje posledice, ki jih povzroča »citokinski vihar«, ki je lahko za bolnika usoden. V preteklih študijah je bilo dokazano, da so imeli bolniki z akutnim respiratornim distresnim sindromom (ARDS) iz kakršnega koli razloga vsi pomanjkanje vitamina D.

Neželeni učinki vitamina D so neznatni, redki so opisi prekomerne količine kalcija v krvi ali ledvičnih kamnov, pa še to le v primeru dolgoletne pretirane uporabe. Glede na zgoraj navedeno je v obdobju virusnih okužb zlasti pri visokorizičnih posameznikih primerno skrbeti za ustrezne zaloge vitamina D3. Priporočene vrednosti so 2000 enot vitamina D3 na dan.

Vitamin C

Vodotopen vitamin je pomemben sestavni del (koencim) številnih encimov, s čimer omogoča normalen potek fizioloških procesov v telesu. Je nujno potreben za tvorbo kolagena in potreben za normalen imunski odziv. Je močan antioksidant in zmanjšuje neželeni učinek prostih radikalov. Spodbudi prirojeno imunost, prav tako pa tudi humoralno imunost s tvorbo protiteles.

Selen

Za telo nujno potreben mineral, sestavni del različnih selenoproteinov, ki nastopajo kot encimi v različnih imunskih, vnetnih in drugih procesih. S tem nadzoruje vnetni in imunski odziv, kot koencim glutation reduktaze pa ima močan vpliv na antioksidantno aktivnost v telesu ter zaščito telesa pred prostimi radikali.

Cink

Prav tako nujno potreben mineral za različne funkcije v telesu, posebno vlogo pa ima pri imunskem odzivu. Študije kažejo, da so ljudje s pomanjkanjem cinka bolj nagnjeni k okužbam. Pozitivno vpliva na bele krvničke (nevtrofilce in naravne ubijalke), prav tako na limfocite T in B ter na tvorbo protiteles. Vpliva tudi na bele krvničke makrofage in na fagocitozo (požiranje bakterij in virusov). Je koencim beljakovin antioksidantnega sistema in s tem zmanjšuje oksidativni celični stres.

Dodatni mikroelementi, ki so nujno potrebni za zdravo imunost in pravilen vnetni odziv, so še vitamini A, E, B2, B6, in B12, folna kislina in železo.

Pri preprečevanju okužb in posledic covida- 19 je pomembna zlasti preventiva, posebno socialno distanciranje, higiena kašlja in kihanja, higienski ukrepi, umivanje rok, maska ter preostali ukrepi.

Za normalen vnetni in imunski odziv ter preventivo posledic virusnih okužb je pomemben uravnotežen vnos makro- in mikrohranil, zlasti pomembno vlogo imajo pri tem vitamini in minerali, pri čemer pa ne smemo imeti lažnega občutka varnosti in moramo uporabljati zdravo pamet.

Ostanite zdravi!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112