Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zaradi krize, ki jo je povzročil koronavirus, je turizem v Evropi in po vsem svetu ena od panog, ki jih je epidemija najbolj in najhitreje prizadela. Stroge omejitve gibanja, ki ne veljajo le med državami, temveč tudi znotraj njih in v samih mestih, so povzročile strmoglavljenje povpraševanja po turističnih storitvah.

Čeprav države počasi začenjajo sproščati ukrepe, ostaja negotovo, kdaj bodo razmere dopuščale potovanja in namestitve v turističnih krajih.

Na ravni EU skušajo oceniti škodo in najti načine za ublažitev posledic ustavitve turizma, ki je v številnih članicah eden glavnih gospodarskih motorjev. Pomoč turizmu naj bi bila eden od sestavnih delov »novega Marshallovega plana«, s katerim želi EU zagnati pokrizno gospodarstvo na stari celini. Tako kot na drugih področjih bo pri pomoči turizmu težko doseči soglasje članic, saj so njihovi interesi različni.

Za zdaj so vsa potovanja odsvetovana. Če pa ste se pravkar vrnili iz tujine oziroma poti v tujino ne morete prestaviti ali odpovedati, upoštevajte priporočila: Če ste prišli iz tujine in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), svetujemo, da:

  • ostanete doma in se izogibate stikom z drugimi ljudmi,
  • pokličete izbranega ali dežurnega zdravnika in mu opišete svoje stanje,
  • dosledno upoštevate higieno kašljanja in nasvete za pravilno umivanje rok.

Če bolezenskih znakov ne opazite, ukrepi niso potrebni. Če odhajate v tujino, priporočamo, da:

  • dosledno izvajate higienske ukrepe (higiena kašljanja in pravilno umivanje rok),
  • ohranjate razdaljo do ljudi, kolikor je le mogoče, in upoštevate lokalne zdravstvene nasvete.

Če zbolite v tujini:

  • takoj obvestite medicinsko osebje in poiščite pomoč,
  • izogibajte se javnemu prevozu oziroma se od drugih potnikov odmaknite vsaj 1,5 m ter dosledno upoštevajte higienske ukrepe,
  • upoštevajte nasvete lokalnih zdravstvenih oblasti in
  • redno spremljajte obvestila lokalnih (zdravstvenih) oblasti.

Kriza je seveda priložnost za oblikovanje drugačnega, bolj vzdržnega turizma. Glede letošnjih poletnih počitnic so doslej z vrha evropske komisije prišli različni signali. Znotraj posameznih članic so se pojavile individualne rešitve z idejami o »koridorjih«. Potovanja v prihodnosti ne bodo več tako brezskrbna. Iskali bomo predvsem potovanja in namestitve, ki omogočajo zaseben prostor. Tako bodo zaživele namestitve v domačem okolju, kamor se bomo lahko odpeljali sami. Iskali bomo namestitve, denimo apartmaje, ki jih bomo lahko sami dezinficirali (prebrisali s čistilnimi sredstvi). Zaživeli bodo izleti in cestna potovanja. Dejstvo, da je koronavirus povzročil finančno krizo, bo veliko ljudi prisililo, da ostanejo med počitnicami kar doma ali hodijo na posamezne izlete. V potniškem prometu bodo morali znotraj prevoznih sredstev zagotoviti varno razdaljo med potniki in preverjati zdravstveno stanje ljudi. Ponovno bodo zaživela potovanja z vlakom. Družine ali posamezniki bodo lahko zakupili kupeje, kjer bodo imeli varno okolje s prezračevanjem in bodo lahko razkužili površine. Vsekakor so minili časi, ko smo postrani gledali ljudi, ki so najprej prebrisali stol in naslonjalo ter se šele nato usedli. S seboj bomo nosili manjšo torbico, v kateri bomo imeli masko, manjše razkužilo in trdo milo ter razkužilne robčke.

Večje težave bodo imele letalske družbe, potovalni čas se bo podaljšal. Predstavljajte si, koliko časa ste sedaj prebili na letališču, preden ste odpotovali v ZDA. Odslej boste morali nameniti dodaten čas za reševanje epidemiološkega vprašalnika, merjenje telesne temperature in po potrebi test na covid-19. Sedeži na letalu bodo le delno zasedeni z ustrezno vmesno varovalno razdaljo, s tem bodo sedeži na letalu bolj zaželeni in posledično dražji. Veliko bo oglaševanja in povpraševanja o sistemih filtriranja zraka na letalih. Sezone potovanj se bodo prilagajale epidemiološkemu stanju – naraščanju števila okuženih po principu vklop-izklop sezone. Glede na to se bodo odpirale tudi meje, kar pa za določene države (Italijo) še nekaj časa ne moremo pričakovati.

Države, ki so že izšle iz najhujšega vala epidemije, se bojijo, da bo odprtje mej prineslo nov val bolezni. Tako je na primer Koreja odredila, da gredo vsi, ki pripotujejo iz ZDA in Evrope, za 14 dni v karanteno, ne glede na to, da je bil pri njih pred potovanjem test na covid- 19 negativen.

Nenazadnje je tukaj še socialni vidik. Trenutna situacija v svetu je pripeljala do tega, da smo ljudje zgradili socialno distanco in ne bo hujšega odziva okolice od tistega, ko boste v javnosti zakašljali ali kihnili. Potovanje že z najmanjšimi znaki prehlada bo nedopustno.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112