Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Potovati z majhnimi otroki brez stresa

jun 10

Obstajata dve vrsti družin. Prve so tiste, ki pri potovanju z mlajšimi otroki nimajo nobenih težav, druge pa raje ne gredo nikamor, saj se jim daljša pot hitro sprevrže v pravo nočno moro.

potovati z otroki 1

Kako si olajšati življenje in v zameno za vloženi trud zadovoljno prispeti na cilj? Podajamo vam nekaj nasvetov.

Naj se vam ne mudi.

Pot z otroki bo zanesljivo trajala dlje, kot predvidi izpis na Garminu. Postanki so obvezni! Kolikokrat in kako dolgo, boste videli sami, a na vsako uro dodajte še približno petnajst minut. Otroci bodo morali večkrat poiskati stranišče kot vi. Ko bodo opravili potrebo in umirili lačne želodčke, bodo boljše volje, vi pa si lahko medtem pretegnete noge in razgibate hrbet. Tudi kozarec vode ali občasna kavica ne škodita. Vzemite si čas, saj ste na počitnicah. Presenečeni boste, kako lahko je na cilj priti manj utrujen in bolje razpoložen.

Načrtujte!

Rezervirajte si počitnice vnaprej. Presenečenja niso zaželena in improvizacija se navadno slabo obnese. Potovanje na način „jaz in moj nahrbtnik“, kot v času pred otroki, ni več najboljša rešitev. Čakanje na prevoz ali prenočišče v vročini, s kovčki v rokah in otroki v naročju ni niti najmanj zabavno. Če je pot do cilja resnično dolga, jo lahko skrajšate z vmesnim enodnevnim postankom v zanimivem kraju z naravnimi lepotami ali turistično atrakcijo.

Skupaj uživajte v panorami!

Otroška pozornost je kratkotrajna in hitro mine. Če so otroci dovolj veliki, jim lahko zaupate kakšen cenejši fotoaparat ter jim zaupate nalogo, da ovekovečijo, kar se njim zdi lepo. Poleg ponesrečenih slik nog in neba bodo morda ujeli prisrčne trenutke, ki jih boste želeli shraniti.

Ne pretiravajte z obleko.

potovati z otroki 2Prej en kovček samo za vas, zdaj en kovček za vse. Vzemite s sabo nekaj udobnega, zračnega, po možnosti bombažnega ali lanenega. Tudi pokrivalo je v poletnem času obvezno. Preletite večdnevno ali celo mesečno napoved vremena, a jo vzemite z rezervo. Vedno vzemite seboj vsaj en kos toplejše obleke in še kaj za primer dežja.

Pripravite si prigrizke za na pot.

Če nimate hladilne torbe, ne jemljite hitro pokvarljive hrane. Primerno je prej oprano in narezano sadje ter zelenjava. Tudi slani prigrizki, kot so na primer grisini ali slane palčke, so dober nadomestek, ki umiri razdražen želodček. Ogibajte se sladkarijam, saj bodo otroci po njih bolj razdražljivi in aktivni. Pijte vodo.

Poskrbite za razkuževanje in umivanje rok.

Na poti ni vedno tekoče vode, zato so robčki za razkuževanje rok zelo priročni.

Dolgčas je največji sovražnik.

Oborožite se in zmaga bo vaša. Navadno se na poti izkaže koristno igranje različnih iger, kot so na primer iskanje imen živali na izbrano črko, uganjevanje, kaj nekdo vidi, izmišljene uganke, obujanje spominov, ponavljanje ritma ploskanja, uganjevanje naslova pesmi ... Za daljše čakanje z omejitvijo gibanja vzemite seboj knjige z igračami za mlajše ter stripe ali knjige za večje otroke ali pa tablični računalnik s poučnimi igricami.
Na počitnicah se je v času najmočnejšega sonca treba umakniti v senco. Če niste v hotelu z organizirano animacijo za otroke in želite svojim otrokom le najboljše, lahko združite prijetno s koristnim. Raziskave so dokazale, da otroci med počitnicami največ pozabijo in izgubijo največ kakovostnega časa. Če bi se med počitnicami vsak dan kaj malega naučili, bi bil njihov učni uspeh naslednje šolsko leto v povprečju boljši za eno oceno. Morda se vam zdi nemogoče, da bi jih pripravili do tega, a če pouk spremenite v nagradno igro, se tudi sliši mnogo lepše, mar ne?

potovati z otroki dr

 

Namig za igro

V čarobnih deželah vladajo čarovnice in vsaka od njih otroku, da lahko pride do cilja, dodeli nalogo. To je lahko matematični problem, ki ga je treba razrešiti, logična uganka, iskanje zaklada, morda čarovnica govori le tuje jezike, morda je treba prebrati knjigo in odgovori na vprašanja o vsebini ... Vključite še igre moči in spretnosti – plavanje, tek, metanje žoge in podobno. Pripravo lahko poenostavite tako, da strgate liste z nalogami iz knjige. To zahteva nekaj časa, a je na koncu zelo zabavno.

In nagrada?

Nagrada naj ostane skrivnost do konca, seveda pa naj bo odvisna od vloženega truda. Morda sladoled, ki ste ga otroku že tako in tako pripravljeni kupiti, ali vstopnica za večerni trampolin. Pripomočki za ustvarjanje (glina, barve, modelčki itn.) ga bodo še dodatno zaposlili, vam pa pričarali nekaj dragocenih trenutkov miru.

Želim vam obilo družinskih užitkov in kup prelepih spominov v dvoje.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112