Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zagorelost ni zdrava − je posledica poškodbe kože

jul 08

Zagorelost je le obrambni mehanizem kože na škodljiv vpliv sončevih ultravijoličnih žarkov. Zdrave zagorelosti ni, vedno je posledica poškodbe kože, ki jo organizem skuša omejiti s tvorbo zaščitnega rjavega pigmenta melanina in z zadebelitvijo povrhnjice.

zagorelost 15 1Oboje pomaga, da v kožo prodre manj UV- -žarkov, kar omeji nadaljnjo škodo. Vendar je zaščita, ki jo nudi zagorela koža, zelo majhna, okvare, ki jih sonce povzroči, pa so trajne in se z leti kopičijo.

Vsaka koža ne porjavi

Pri belcih ločimo štiri fototipe glede na občutljivost kože na sončne žarke oziroma glede na prirojeno sposobnost tvorbe zaščitnega pigmenta melanina in zaščite kože pred soncem. Ljudje, ki jih uvrščamo v fototip 1, imajo zelo svetlo polt s pegami, rdeče ali blond lase, modre ali zelene oči. Zaradi majhne sposobnosti tvorbe pigmenta melanina njihova koža nikoli ne porjavi, sonce jo opeče ob vsakem izpostavljanju. Sončna opeklina nastane že po manj kot po desetih minutah izpostavljanja poletnemu opoldanskemu soncu. Ta fototip je pri nas najredkejši, pogost pa je v krajih severne Evrope, kjer je sončnih dni malo in doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24 je sončno sevanje šibkejše, denimo na Irskem ali v Veliki Britaniji. Ljudje, ki jih uvrščamo v fototip 2, imajo svetlo polt s pegami, ki se pojavijo le poleti, svetle lase in modre ali zelene oči. Tudi ti ljudje slabše tvorijo pigment melanin in so prav tako nagnjeni k sončnim opeklinam. Pojavijo se po desetih do dvajsetih minutah nezaščitenega izpostavljanja opoldanskemu soncu. Sčasoma njihova koža zelo blago porjavi. V naših krajih je največ ljudi, ki jih uvrščamo v fototip 3. Ti imajo srednje svetlo polt, rjave ali črne lase in svetlorjave oči. So manj občutljivi na sončne žarke in koža ob postopnem izpostavljanju soncu počasi porjavi. Sončna opeklina nastane po dvajsetih do tridesetih minutah nezaščitenega izpostavljanja opoldanskemu poletnemu soncu. Fototip 4 imenujemo tudi mediteranski tip. Polt je temna in prilagojena življenju v krajih, kjer je sončno sevanje intenzivno. Lasje in oči so temni. Sončne opekline so zelo redke, koža ob izpostavljanju soncu hitro in obilno porjavi.

zagorelost 15 2

Določite svoj fototip kože

Fototip določite torej glede na barvo kože, las in oči, na sposobnost porjavitve ter na čas, ki je potreben, da se po izpostavitvi močnemu opoldanskemu soncu poleti pojavi sončna opeklina. Če sodite v fototip 1 ali 2, ste zelo dovzetni za sončne opekline in dolgoročne poškodbe kože zaradi UV-žarkov, kot sta staranje kože in kožni rak. Zelo morate biti pozorni, kako se obnašate na soncu, in vedno poskrbeti za ustrezno zaščito. Če sodite v fototip 3 ali 4, imate temnejšo polt in si lahko privoščite nekoliko več sončnih žarkov. Kožni rak je v tej skupini veliko redkejši, vendar se prav tako lahko pojavi, če boste pretiravali z izpostavljanjem soncu.

Otroška koža je še posebej občutljiva

zagorelost 15 dr

Koža dojenčkov in majhnih otrok še nima vseh lastnosti, ki jih ima koža odraslih in omogočajo ustrezno zaščito pred zunanjimi vplivi. Poškodbe kože se začnejo že s prvim izpostavljanjem soncu, zato nikoli ni prezgodaj za zaščito kože otrok. Otroška koža je bolj občutljiva na sonce in je hitreje opečena kot koža odraslih. Za dojenčke do šestega leta starosti velja, da jih ne smemo izpostavljati soncu. Otroke, starejše od šestih mesecev, moramo pred soncem dobro zaščititi z oblačili, pokrivali in zaščitnimi kremami. Ustrezna zaščita otroške kože pred soncem je še posebej pomembna, ker obstaja močna povezanost med sončnimi opeklinami v otroštvu in pojavom nevarnega kožnega raka melanoma pozneje v življenju.

Dobro se zaščitite pred soncem

Upoštevaje fototip vaše kože se je, če je le mogoče, treba izogibati soncu v času njegove največje moči, to je med 10. in 16. uro. Če to ni izvedljivo, morate kožo zaščititi z oblačili in pokrivali. Kot zadnji ukrep uporabite tudi kreme z zaščitnim faktorjem za tiste predele kože, ki jih ne morete pokriti z obleko. Zaščitni faktor mora biti prilagojen fototipu. Tisti, ki jih sonce le redko opeče in hitro porjavijo lahko izberete ZF od 15 do 30. Tisti, ki imate svetlo polt, ste hitro opečeni oziroma le počasi ali nikoli ne porjavite, pa uporabite močnejšo zaščito z oznako 50 ali 50+.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112