Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Daj kapo na glavo, da te ne bo kap!

jul 08

Tako so tudi mene lovili po plaži, ko sem bila majhna. In zdaj jaz lovim svojo hčerko, zraven pa še koga, ki bi to sicer že sam lahko vedel, pošljem v senco na pivo. Zaradi sence, se razume.

In zakaj sem tečna? Zato, ker sta lahko sonce in vročina res zelo nevarna. Pa tokrat in tukaj ne bom pisala o nevarnostih sonca za kožo, o tem, vsaj upam, že vrabci čivkajo – če jih še niste slišali, si vsekakor preberite prispevek o melanomu v eni od prejšnjih izdaj revije. Resna nevarnost, ki je lahko tudi smrtna, se skriva v prekomerni izpostavljenosti nepokrite glave soncu.

Kaj sploh je sončarica?

Sončarica nastane kot posledica čezmerne izpostavljenosti nezavarovane glave soncu. Ker sta ponavadi ob tem tudi zrak zelo vroč in relativna vlaga visoka, lahko odpovedo mehanizmi uravnavanja telesne temperature, kar lahko povzroči toplotni udar ali vročinsko kap. Telesna temperatura je tako zelo visoka, moteni so nekateri življenjsko pomembni mehanizmi, ki lahko povzročijo tudi zelo hude posledice, tudi smrt. Ogroženi smo lahko vsi, bolj pa seveda bolj občutljive skupine – starejši, kronični bolniki, otroci. Ti morajo biti še posebej previdni. Majhni otroci še nimajo popolnoma razvitega sistema za uravnavanje telesne temperature in jim ta lahko raste trikrat hitreje kot odraslemu.

Kako spoznati grozečo sončarico?

Najprej se ponavadi pojavi vročinska izčrpanost zaradi velike izgube tekočine in soli. Kaže se kot utrujenost, bruhanje, bleda koža, obilno znojenje ter nenadni krči mišic nog in rok, redko tudi trebuha. Telesna temperatura je še normalna. Če na tej točki ne poskusimo zajeziti težav, telo kmalu ne bo več zmožno uravnavati telesne temperature in vročinska izčrpanost bo prešla v sončarico. In imeli bomo hud problem.

soncarica 15 1Kaj pa lahko naredimo?

Če damo zdaj kapo na glavo, je malo prepozno. Umaknemo se v senco, po možnosti v hladnejši prostor, če je na voljo. Če ni nobenega senčnega prostora, je seveda tudi kapa bolje kot nič. Pijemo veliko tekočine, po malem (pijače naj bodo brez alkohola), idealno je, če imamo na voljo rehidracijsko raztopino (lahko jo tudi sami pripravimo: žlička soli in žlička sladkorja na liter navadne vode), sicer pa je v redu tudi samo voda. Poskušamo se hladiti in počivamo.

Kaj pa, če smo prepozni?

Hud problem − sončarica Človek s sončarico je zelo bolan in je tako tudi videti. Koža je pordela, suha, pozneje v poteku bolezni postane bleda, lahko vijolična. Diha zelo hitro, srce mu bije zelo hitro. Boli ga glava, lahko ima vrtoglavico, je zmeden, ima mišične krče. Lahko pa je celo nezavesten. Telesna temperatura pa je narasla na 40 stopinj Celzija, lahko tudi več.

Kaj bomo naredili?

Najprej bomo hladili po najboljših močeh, nato bomo poskrbeli za čimprejšnji prevoz v bolnico. Pri sončarici je nujno čim prej znižati telesno temperaturo. Prizadeti osebi slečemo vso odvečno obleko, jo namestimo v hladen prostor, če je mogoče, jo hladimo v hladni vodi oziroma ovijemo v hladno tkanino (brisače, rjuhe). Če je možno, damo na predel dimelj, rok, nog in vratu kocke ledu, nato hladne noge dvignemo. Če je prizadeta oseba pri zavesti, naj pije dovolj tekočine, predvsem vodo. Ne dajemo nobenih zdravil (ne za zniževanje temperature, ne katerih drugih), vsakih 20 minut izmerimo telesno temperaturo. Če pada, nadaljujemo z vsemi ukrepi, ki jih izvajamo, če ne pada, jih okrepimo. V obeh primerih poskrbimo za čimprejšnji prevoz v najbližjo zdravstveno ustanovo.

Kaj lahko naredimo, da sploh ne bo prišlo do težav?

Kapo na glavo. Zavarujemo glavo in vrat s primernimi pokrivali in pijemo dovolj tekočine, še preden smo žejni in še zlasti pred hujšimi fizičnimi napori in med njimi ter ob visoki relativni vlažnosti ozračja. Predvsem starejše osebe in ljudje s kroničnimi boleznimi (kardiovaskularne bolezni, presnovne bolezni) pa tudi otroci in najbolje kar vsi ljudje naj se pri temperaturi zraka, višji od 25 stopinj Celzija, raje zadržujejo v hladnih prostorih, fizične aktivnosti pa naj preložijo na jutranje ali večerne ure, ko se ozračje že nekoliko ohladi. Jejte lahko hrano in omejite vnos alkoholnih pijač. Nosite lahka, bombažna, svetla oblačila, ki omogočajo lažji prehod zraka in znojenje. A zakaj v Afriki nosijo temna oblačila, pa očitno nimajo težav s sončarico? Priznam, ne vem. Morda kje najdem odgovor, ali pa ga morda pozna kdo od vas?

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112