Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zobozdravnik in pacient mladostnik

jul 09

Mladostništvo ali adolescenca je obdobje, ki se začne s puberteto in konča z vstopom v odraslost. O začetku in koncu mladostništva so mnenja strokovnjakov različna. Začne se približno z enajstim letom starosti, pri dečkih običajno nekoliko pozneje, konča pa med 20. in 24. letom.

V tem obdobju imajo mladostniki nekatere značilne potrebe oziroma težave, kot so potencialna visoka stopnja tveganja za nastanek zobne gnilobe (kariesa), povečana stopnja tveganja poškodb zobovja, neprimerne prehranjevalne navade, strah pred zobozdravnikom, potencialno kajenje in uživanje alkohola ter drog, motnje hranjenja, edinstvene socialne in psihološke potrebe ter še nekaj drugih.

Mladostniki in karies

Mladostništvo predstavlja obdobje povečanega tveganja za nastanek kariesa. Ob izraščaju in še nekaj časa po izrasti zob v ustno votlino so ti (t. i. mladi stalni zobje) bolj dovzetni za nastanek kariesa. Ob spremljajočih okoljskih dejavnikih, kot so nezdrava prehrana, neredni obiski zobozdravnika oziroma celo izogibanje pregledom, neustrezna ustna higiena in še nekateri za to obdobje značilni socialni dejavniki, je tveganje za nastanek kariesa v primerjavi s starejšimi skupinami prebivalstva občutno višje. Zaradi vsega naštetega je pomembno, da zobozdravnik v tem starostnem obdobju še posebej poudarja pozitiven učinek uporabe fluoridnih preparatov (zobnih past, ustnih vod, profesionalnih premazov …) in rednih zobozdravniških pregledov ter pacienta pouči o tveganjih za nastanek kariesa in primerni ustn higieni.

Uporaba fluoridnih preparatov

Kot v vseh obdobjih je tudi v mladostništvu priporočljivo natančno čiščenje zob dvakrat na dan z mehko ščetko, ki ima čim več mehkih ščetin, in zobno pasto z zadostno koncentracijo fluoridov. Pri nekaterih mladostnikih, odvisno od stopnje tveganja za nastanek kariesa, pa je priporočljiva tudi uporaba ustnih vod s fluoridi, s katerimi še dodatno zaščitimo sklenino mladih stalnih zob. Za vse pa je priporočljiv profesionalni nanos fluoridov v obliki fluoridnega premaza, ki ga dvakrat na leto izvede zobozdravnik.

Ustna higiena

Vsi zobje obsegajo pet ploskev, od katerih z zobno ščetko in pasto očistimo le tri. Povedano drugače, mladostnik s pravilno tehniko ščetkanja, ki za čiščenje zob uporablja le zobno ščetko in pasto, očisti le 60 odstotkov zob. Zato je poleg uporabe primerne ščetke in zobne paste s fluoridi priporočljiva tudi uporaba pripomočkov za čiščenje ploskev zob, ki jih samo s ščetko in pasto ne moremo očistiti. Med te pripomočke sodijo nitke, medzobne ščetke in tudi ustne prhe. Z njimi očistimo ščetki nedostopne površine oziroma stične ploskve sosednjih zob. O uporabi za vas najprimernejšega pripomočka se pogovorite z izbranim zobozdravnikom.

Prehrana

Mladostnikom je treba predstaviti tveganja za nastanek kariesa, ki so posledica nezdrave prehrane, med drugim tudi povečanega vnosa enostavnih sladkorjev in pitja pijač, ki poleg sladkorja vsebujejo tudi kisline (t. i. pijače z mehurčki). Te zelo hitro povzročijo razgradnjo sklenine, saj poleg kislin vsebujejo tudi ogromno sladkorja, ki ga bakterije v ustih pretvorijo v kisline, ki dodatno raztapljajo sklenino zob.

Zalivanje fisur

Zalivanje fisur z različnimi materiali je zelo učinkovit preventivni ukrep, tako na mlečnih kot na stalnih zobeh. Fisure zalijemo glede na potrebe posameznega mladostnika s povečanim tveganjem za nastanek kariesa. Tveganje za nastanek kariesa se skozi čas lahko spreminja, zato je ob rednih obiskih priporočljivo oceniti potrebo po zalivanju fisur. Celostna obravnava mladostnika v smislu zdravja ustne votline od zobozdravnika zahteva tudi izobraževalno komponento, ki se nanaša na posebne težave in potrebe mladostnikov in se osredotoča na specifična vedenjsko- fiziološko povzročena stanja v ustni votlini, skupno odgovornost zobozdravnika in mladostnika za nego in zdravje njegove ustne votline ter posledice mladostnikovega vedenja na zdravje ustne votline.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112