Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Lasersko zdravljenje žilnih sprememb na koži

dec 15

V teku življenja vsak med nami opazi na koži različne spremembe. Lahko so različnih barvnih odtenkov, od rjavkastih do rdečkastih, v ravni kože ali nad njo. Največkrat so posledica staranja, izpostavljenosti UV-sevanju ali pa v sklopu različnih obolenj.

lasersko 54 1V ambulanti se dermatologi vsakodnevno srečujemo s pacienti z željo po odstranitvi različnih sprememb, ki so bodisi funkcionalno bodisi estetsko moteče. Pred vsako odstranitvijo kakršne koli spremembe na koži (izrastki, razširjene žilice …) je vedno treba naprej opraviti dermatoskopski pregled in postaviti diagnozo. Šele nato pacientu predstavimo možnosti zdravljenja oziroma odstranitve, ki je za dotično spremembo najbolj primerna. V današnjem prispevku bomo predstavili lasersko zdravljenje žilnih sprememb.

Katere žilne spremembe na koži zdravimo z laserjem

Med najpogostejšimi motečimi spremembami na koži so zagotovo razširjene kapilare ali strokovno rečeno teleangiektazije. Pojavljajo se pri obeh spolih, na obrazu ali drugod po telesu med procesom staranja kože, kot posledica UV-sevanja ali v sklopu rozacee. Pri tej je značilno, da se pojavlja rdečina na obrazu, ki je sprva prehodna, sčasoma postane trajna. Gre za povrhnje ležeče kapilare, ki so zaradi različnih vzrokov postale trajno razširjene. Nemogoče jih je odstraniti s pomočjo mazil ali z drugimi lokalnimi pripravki. Tudi s kakovostno, za to primerno kozmetiko jih včasih težko prekrijemo. Z leti se prav tako pojavljajo rdeče do vijolično obarvane kožne bunčice različnih velikosti, do nekaj milimetrov. Gre za senilne hemangiome ali žilne preplete, ki so prav tako nenevarne ali benigne tvorbe.

Včasih opazimo vijoličasto presevajoče tvorbe na spodnji ustnici, ki jim rečemo venska jezerca. Na obrazu (pogosto na nosu) ali drugod po telesu se lahko kadar koli pojavijo pajkasto razširjena znamenja, ki jim rečemo spider nevus, kar je prav tako žilna nepravilnost.

Razširjene kapilare – venektazije se pojavljajo tudi v sklopu kronične venske bolezni na spodnjih okončinah. Opažajo jih že zelo mlade ženske, in sicer okoli gležnjev, mestoma na nartih, golenih ali stegnih kot drobne razširjene kapilare. Tudi v takih primerih ni na voljo gelov ali krem, ki bi moteče kapilare odstranile. Za preostale žile večjega premera prihajajo v poštev druge metode zdravljenja (sklerozacijska terapija, drugi operativni posegi).

Laserska energija

Omenjene razširjene kapilare na obrazu ali drugod po telesu lahko učinkovito in varno zdravimo z laserjem ali drugimi svetlobnimi viri. Gre za to, da z lasersko svetlobno energijo selektivno delujemo na kapilare. Ob tem se svetlobna energija spremeni v toplotno, s čimer pride do uničenja žilne stene. V naslednjih tednih se ta popolnoma razgradi.

Kako poteka laserski poseg

lasersko 54 2Laserski poseg izvaja zdravnik ambulantno, brez splošne anestezije. Pred posegom se s pacientom pogovori o njegovih željah in možnostih, ki jih lahko po posegu pričakuje. Najprej oceni tip kože, opravi pregled sprememb na koži, ki so za posameznika moteče. Zdravljenje z laserjem se vedno izvaja na neosončeni koži (zaželeno je, da se zadnja dva meseca pacient izogiba UV-žarkom). V primeru prisotne okužbe na koži (herpetični izpuščaj …) se posega ne izvaja. Med posegom predel hladimo, s čimer zaščitimo zgornje plasti kože in obenem zmanjšamo bolečino. Za večino pacientov je poseg minimalno boleč, navajajo le občasno zbadanje ali občutek vročine. Za omenjene žilne spremembe so največkrat potrebne 2–3 ponovitve z vmesnimi 3–4-tedenskimi premori. V tem času se uničene strukture žilne stene razgradijo.

Kaj se dogaja na koži po posegu

Po posegu je koža zdravljenega predela blago otečena, vidna je rdečina, ki izzveni v nekaj dnevih. Zelo redko se pojavi kakšna krastica oziroma brazgotina. Puder in podobna ličila lahko nanesete takoj po posegu, doma kožo negujete z negovalnimi neagresivnimi sredstvi, občasno jo lahko pohladite s hladnimi obkladki. Po posegu odsvetujemo obisk savn in kopanje v bazenih, opravljate pa lahko normalne fizične aktivnosti.

Rezultati se po posegu razlikujejo, kar je odvisno od občutljivosti kože in površine tretiranega predela. Tudi po posegu se je treba izogibati sončenju še vsaj štiri tedne oziroma redno uporabljati kreme z visokim zaščitnim faktorjem (SPF 50+).

Lasersko zdravljenje primerno za različna stanja in spremembe na koži

Z laserjem lahko poleg žilnih sprememb učinkovito in varno zdravimo tudi druge zelo pogoste kožne spremembe, kot so starostne bradavice (seboroične keratoze) in številne druge. Laser je primeren tudi za pomlajevanje kože, s čimer dosežemo mladostnejši in osvežen videz, in za odstranjevanje dlak na različnih predelih kože. Pred vsemi naštetimi posegi se je predhodno vedno treba posvetovati z dermatologom.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112