Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Pazite na težo in visok krvni tlak

nov 09

Po ocenah leta 2014 je po vsem svetu bilo za sladkorno boleznijo bolnih 387 milijonov ljudi, približno 90 odstotkov jih je imelo sladkorno bolezen tipa 2. To predstavlja 8,3 odstotka odraslega prebivalstva, z enako pogostnostjo pri ženskah in moških. Po nekaterih ocenah je bila v času med letom 2012 in letom 2014 sladkorna bolezen vzrok za 1,5 do 4,9 milijonov smrti letno.

Sladkorna za posameznika najmanj podvoji verjetnost za smrt. Pričakovati je, da bo leta 2035 število ljudi s sladkorno boleznijo doseglo do 592 milijonov. Zaradi obširnosti obravnavane teme bomo o sladkorni bolezni pisali v tej in še v decembrski in januarski številki revije, ki jo držite v rokah.

Sladkorna bolezen – 1. del

Pazite na težo in visok krvni tlak - 2. del

Najprej o tem, kaj je sladkorna bolezen

sladkorna 1 del 64 1Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostnosti, zahtevne in kompleksne obravnave ter težkih posledic predstavlja velik zdravstveni problem ter izziv za vse nas. Bolnik s sladkorno boleznijo na svojo bolezen povprečno pomisli na vsakih 20 minut vsak dan, vse življenje, zaradi česar sladkorna bolezen zanj predstavlja veliko breme ter posledično vpliva na kakovost njegovega življenja in njegove družine. Bolnik poleg zdravljenja z zdravili potrebuje tudi vseživljenjsko oporo v zdravstvenem timu za obravnavo sladkorne bolezni ter usklajeno obravnavo glede krvnega sladkorja, tlaka in maščob.Najprej o tem, kaj je sladkorna bolezen Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Previsok krvni sladkor, kot glukozo poimenujemo laično, je posledica sočasno prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Okvara trebušne slinavke sčasoma napreduje, zato se način zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 stopnjuje, in sicer od spodbujanja k zdravemu življenjskemu slogu do zdravljenja z zdravili in zdravljenja z inzulinom. Poznamo več tipov sladkorne bolezni, in sicer sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2, sladkorno bolezen v nosečnosti ter druge tipe sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen se pojavlja vse pogosteje, na kar nakazuje tudi porast števila bolnikov (za 12,5 %) od leta 2010 do 2014, ko je že več kot 104.000 bolnikov prejemalo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja. Podatkov o številu bolnikov, ki se zdravijo brez zdravil, sicer nimamo, a je že ta porast alarmanten.

Preddiabetes

Če je raven krvnega sladkorja višja od normalne, a ne dovolj visoka, da bi postavili diagnozo sladkorne bolezni, govorimo o preddiabetesu. Visoka raven glukoze v krvi po jedi je posledica motene tolerance za glukozo (MTG), mejno zvišana vrednost v teščem stanju (po tem, ko niste osem ur ali več jedli ničesar, navadno zjutraj na tešče) pa imenujemo zvišana glukoza na tešče oziroma mejna bazalna glikemija (MBG). Preddiabetes pomeni večje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2. Preddiabetes je povezan z debelostjo (zlasti če je povečan obseg trebuha oziroma se kopiči maščoba v trebušni votlini – v notranjih organih, posebno v jetrih, pa tudi v trebušni slinavki), z zvišanim holesterolom oziroma maščobami v krvi (to motnjo imenujemo dislipidemija) in visokim krvnim tlakom (hipertenzijo).

Za preprečitev ali odložitev pojava sladkorne bolezni tipa 2 je priporočljivo, da osebe s preddiabetesom in preveliko telesno težo to znižajo ter postanejo telesno dejavni. Po raziskavah sta na odložitev pojava sladkorne bolezni ugodno učinkovala zmanjšanje telesne teže za 7 % in vsaj 150 minut zmerne dejavnosti (na primer hoje) na teden.

Nosečnostna sladkorna bolezen

sladkorna 1 del 64 2Hormonske spremembe in porast telesne teže v nosečnosti povzročijo, da nosečnica za vzdrževanje normalne ravni glukoze v krvi potrebuje več inzulina. Inzulin je hormon, ki ga izloča trebušna slinavka in zagotavlja, da je raven glukoze v organizmu vedno v mejah normale. Če trebušna slinavka nosečnice ne zmore povečati izločanja inzulina, kot ga zahteva povečana potreba v nosečnosti, se koncentracija glukoze v njeni krvi čezmerno poviša.

Motnjo pri uravnavanju glukoze, ki jo prvič odkrijemo v nosečnosti in po diagnostičnih merilih ni opredeljena kot sladkorna bolezen, imenujemo nosečnostna sladkorna bolezen (NSB). To bolezensko stanje nastane zaradi pomanjkanja inzulina v času nosečnosti in ima za posledico čezmerno zvišanje glukoze v krvi, kar je lahko škodljivo tako za nosečnico kot tudi za njenega otroka.

Nosečnostna sladkorna bolezen poteka brez bolezenskih znakov, zato jo odkrivajo z načrtovanimi presejalnimi pregledi vseh nosečnic. Lahko jo odkrijejo s povišano glukozo na tešče. Če pa je glukoza na tešče normalna, v obdobju od 24. do 28. tedna nosečnosti vsem nosečnicam za odkrivanje NSB izvedejo obremenilni glukozni tolerančni test (OGTT). Pomembno je vedeti, da imajo večje tveganje za pojav nosečnostne sladkorne bolezni tiste ženske, ki so že imele nosečnostno sladkorno bolezen v predhodni nosečnosti, imajo sladkorno bolezen v bližnjem sorodstvu ali pa so rodile otroka, težjega od 4500 gramov. Nosečnici, ki sodi v skupino bolj ogroženih, zdravnik opravi OGTT že v 12. tednu nosečnosti. V diabetološki ambulanti vas bodo naučili izvajati vse potrebne ukrepe, ki vam bodo zagotavljali čim bolj zdravo nosečnost in porod ter vam pomagali tudi takrat, ko boste v dvomih.

Sladkorna bolezen tipa 1 in 2

Še posebno narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je povečini povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu, zaradi česar naraščajoči trend pričakujemo tudi v prihodnje. Strmo pa naraščata tudi pojav sladkorne bolezni tipa 1 v otroštvu in mladostništvu ter pojav sladkorne bolezni v obdobju nosečnosti. Rečemo lahko, da sladkorna bolezen zagotovo tudi v Sloveniji predstavlja velik izziv.

Sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima od 90 do 95 % obolelih, se pojavlja v odrasli dobi, s staranjem delež strmo narašča. Glede na neugoden življenjski slog mladih (otrok in mladostnikov), ki je povezan tudi s povečevanjem telesne teže in pomanjkanjem gibanja, se starostna meja ob pojavu sladkorne bolezni vse bolj niža in se pojavlja tudi že v otroštvu. Sladkorna bolezen tipa 1 je še vedno najpogostejša sladkorna bolezen otrok in mladostnikov, čeprav se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju.

Pri sladkorni bolezni tipa 1 pride do hitrega propadanja celic beta trebušne slinavke v nekaj dneh ali tednih. Tako so ob pojavu bolezni bolnikove težave izrazite in ta hitro poišče pomoč. Pri tipu 2 pa se krvni sladkor dviguje zelo počasi, lahko skozi leta. Posamezniku nekoliko previsoke vrednosti krvnega sladkorja ne povzročajo težav, čeprav tihe začetne poškodbe na ožilju že nastajajo. Bolnik težave zazna šele, ko je krvni sladkor že zelo visok, prek 10 mmol/l, kar se lahko zgodi šele po nekaj letih od začetka. To je izgubljena priložnost. Sladkorno bolezen tipa 2 je nujno odkriti takoj, ko se pojavi. Odkrivanje v Sloveniji sistematično poteka med preventivnimi pregledi, ki jih izvajajo vsi zdravniki specialisti družinske medicine in medicinske sestre, ki z njimi delajo v referenčnih ambulantah družinske medicine. Tip sladkorne bolezni praviloma določimo glede na klinični potek, redkeje so potrebne še dodatne preiskave.

INZULIN

(lat. insula = otok) je hormon, kemijsko beljakovina, ki jo izločajo celice beta v trebušni slinavki, natančneje v tako imenovanih langerhansovih otočkih v trebušni slinavki. Koncentrat trebušne slinavke je bil za zdravljenje sladkorne bolezni prvič uporabljen leta 1922.

Nekdaj so inzulin pridobivali iz goveje ali svinjske trebušne slinavke, danes pa ga proizvajajo tako, da bakteriji ali plesni z genetskim inženiringom vsilijo, da ga izdeluje, potem pa izcedek očistijo. Tako pridobljeni inzulin je povsem enak človeškemu in ga imenujemo tudi humani inzulin..

 

 

Pazite na težo in visok krvni tlak - 2. del

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112