Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ko te vse tišči, pa vseeno ne gre…

nov 09

Naš življenjski slog in naše duševno stanje pomembno vplivata na izbiro hranil, količino in pogostost hranjenja. Zato ni presenečenje, če enako velja za odvajanje. Prehrana, starost, način življenja, bolezni in celo zdravila določajo, kako pogosto in uspešno se bomo lahko olajšali na stranišču.

O zaprtju govorimo kadar je blato trše, kadar je odvajanje oteženo in manj pogosto (manj kot dvakrat na teden). Pogosto ga spremljajo napenjanje oziroma krči v trebuhu, plini in občutek nepopolne izpraznitve. Težave z zaprtjem ima kar polovica starejših. Pogosteje se s problemom soočajo ženske in slabše gibljivi oziroma nepokretni. Težava je lahko akutna, kronična ali ponavljajoča se.

Zakaj pride do zaprtja

zaprtje 64 1Vzroki so lahko psihični stres, bolezni črevesja (tumor, vnetje, hemoroidi …), organske ali presnovne motnje (motnje v delovanju črevesja, ščitnice, sladkorna bolezen, odpoved ledvic, jeter …), nevrološke bolezni (parkinsonova, mišične bolezni …), poškodbe živčevja, nosečnost, zloraba odvajal ali se zaprtje pojavi kot stranski učinek zdravil. Najpogosteje imamo opraviti s funkcionalnim zaprtjem. Vzrok zanj ni organska bolezen ali poškodba, temveč naš življenjski slog. Prehrana, nasičena s kalorijami (v obliki maščob, beljakovin in lahko prebavljivih ogljikovih hidratov), ter revna z vlakninami, vodi v težave z odvajanjem. Pogosto stanje poslabšajo še premalo uživanja tekočin (dehidracija), sedeč način življenja, nezadostna telesna aktivnost, debelost ter neredni obroki. Stres in poživila (kava, pravi čaj, nikotin …) prav tako zmotijo normalen ritem odvajanja.

Mehanizem odvajanja blata, ki vodi v zaprtje

Debelo črevo se konča z razširitvijo (danko). To je prostor, ki je namenjen nabiranju blata pred iztrebljanjem. Širjenje črevesne stene in želodca povzroča peristaltične valove, ki potiskajo črevesno vsebino naprej. Danka se počasi polni, raztezanje njene stene deluje kot impulz za odvajanje. Občutek tiščanja se stopnjuje postopoma. To pomeni, da lahko odvajanje po potrebi oziroma kadar okoliščine tega ne dopuščajo (na poti, med sestankom …), zavestno zadržimo. Neprijeten občutek, da moramo na stran, bo začasno minil. Ponovno ga bomo začutili šele, ko bo nov peristaltični val dodatno napolnil črevo. V primeru dolgotrajnega ali pogostega zadrževanja blata je danka neprestano polna. Črevo se navadi na takšno stanje in ne pošilja več signalov, da je blato treba odvajati. Blato, ki dneve zastaja v črevesu, postaja trdo, njegov premer se poveča, saj se črevo razširi. Odvajanje takega blata je seveda boleče. Strah pred bolečino lahko dodatno botruje k izogibanju iztrebljanja blata in na ta način poslabšuje težavo.

Samozdravljenje zaprtja

zaprtje 64 2Svetujemo zadosten vnos hrane, bogate z vlakninami (25 g/dan) in pitje tekočin (2–3 l/ dan). Izbirajte topne vlaknine (oves, rž, soja, ječmen …), saj so lažje prebavljive in zato povzročajo manj plinov. Uživanje sadnih in zelenjavnih sokov (paradižnik, pomaranča) in magnezijeve soli (mineralna voda) na tešče požene peristaltiko. Izogibajte se pravemu čaju, čokoladi, kavi, močnatim jedem, suhomesnatim izdelkom in izdelkom iz bele moke. Uporaba odvajalnih čajev (sene …) in zelišč (krhlike …) ni priporočljiva, saj poleni črevo. Blata ne zadržujte! Odvajajte ga redno in če je le mogoče vedno ob istem času. Masaža trebuha v smeri urinega kazalca (začnite desno spodaj, navzgor pod desni rebrni lok, od tam proti levemu rebrnemu loku in nazaj dol po levi strani) pomaga k premikanju blata. Bodite telesno čim bolj aktivni, saj gibanje spodbudi peristaltiko. Tudi nekatera zdravila lahko povzročajo zaprtje (antiepileptiki, protibolečinska zdravila – narkotiki, nekatera zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, želodčni kislini, antidepresivi, pomirjevala, antiholinergiki, diuretiki, železo …). V primeru, da kljub vsem zgoraj naštetim ukrepom težave ne izzvenijo, se posvetujte z zdravnikom glede diagnostike in primerne izbire odvajal. Probiotiki, ki uravnavajo normalno črevesno floro, lahko zmanjšajo bolečino v trebuhu in občutek napihnjenosti.

Odvajala

Poznamo volumska, osmotska in stimulativna odvajala. Kot volumska odvajala delujejo denimo prek noči namočeni otrobi ali laneno sme, seme indijskega trpotca in metilceluloza, ki povečajo količino balastnih snovi in blata ter tako pospešijo peristaltiko. Spodbujajo naravno krčenje črevesja, zato so primerna za dolgotrajno uporabo. Zaužiti jih je treba z veliko vode. Osmotska odvajala (laktuloza, sorbitol, magnezijeve soli) se slabo resorbirajo iz črevesja ter vlečejo nase vodo. Blato se zmehča in poveča se volumen. Učinek odvajanja nastopi čez nekaj ur ali dni. Tudi pri njih je potrebno zaužiti veliko vode. Laktuloza ima poleg tega še prebiotično delovanje, kar pomeni, da spodbuja razrast koristnih bakterij in pomaga pri uravnoteženju črevesne flore v širokem črevesu. Stimulativna odvajala (ricinusovo olje, sena, bisakodil …) dražijo sluznico in pospešijo peristaltiko. Učinek nastopi čez 6–12 ur, po svečki lahko že po eni uri. Ker povzročajo motnje elektrolitov in dehidracijo ter imajo pogoste interakcije z drugimi zdravili, jih uporabljamo le za kratek čas (največ 1–2 tedna).

Stimulativna odvajala niso primerna za uporabo pri otrocih, v času nosečnosti in dojenja ter pri vnetnih boleznih črevesja. Njihova daljša uporaba poveča lenobnost črevesa ter še poslabša težave z zaprtjem. Pri zasušenem blatu si lahko pomagate z uporabo glicerinskih svečk, ki jih vstavite v zadnjico 15–30 minut pred odvajanjem. To bo blato zmehčalo ter mu omogočilo, da bo lažje zdrsnilo naprej. Pri lenem in opešanem črevesju je priporočljivo klistiranje, ki ga izvajamo redno (na 10–14 dni).

Kdaj k zdravniku

Pregled pri zdravniku svetujemo ob novonastalih težavah z zaprtjem, ki ne izzvenijo s spremenjenim načinom življenja. V primeru, da opažate črno blato ali kri (na blatu ali v njem), bolečine v trebuhu, nenamerno izgubljanje telesne teže, ob slabosti in bruhanju, izmenjavanju zaprtja in driske ter pri ponavljajočih se težavah z zaprtjem se z zdravnikom posvetujte takoj.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112